Voor wie?

 

Herken jij jezelf in één van de volgende beschrijvingen?

 

 • Je wilt steun omdat de relatie met je ouders en/of andere nabije familieleden (ernstig) is veranderd. Je mist de vanzelfsprekende verbondenheid die er eerst was en je voelt je soms miskend in jouw ‘goed mens’ zijn. Het doet pijn om gezien te worden als ‘ongehoorzaam’ en om te weten dat men niet trots op je is. Misschien voel je je schuldig, omdat jouw keuze verdriet veroorzaakt. Misschien ben je boos of verdrietig om hoe er met je wordt omgegaan. Je wilt je hart luchten en kunt wel wat helpende adviezen en steun gebruiken.
 • Je wilt bemiddeling tussen jou en je gelovige familieleden. Je wilt hulp bij het stoppen van de verwijten en de strijd. Het lukt je misschien niet zelf, omdat je emotioneel teveel betrokken bent en mogelijk een reikende hand mist vanuit je familie.
 • Je wilt hulp bij het analyseren van de gevolgen van jouw godsdienstige opvoeding. Je loopt regelmatig tegen dingen aan waarvan je je afvraagt of het daar misschien mee te maken heeft.
 • Je vindt het lastig en pijnlijk om met andere ogen te kijken naar wat je ooit ‘normaal’ en ‘goed’ leerde vinden. Je weet al dat er dingen waren die jou hebben beschadigd, maar je worstelt met je loyaliteit. Ze bedoelden het toch goed? Je vraagt je af hoe je liefde kunt blijven voelen voor je ‘nest’ en tegelijk recht kunt doen aan je eigen gevoelens en behoeften.
 • Je hebt nooit leren luisteren naar je gevoelens, laat staan dat je deze serieus leerde nemen. Je loopt vast. Je merkt dat je moeite hebt met het aangeven van grenzen. Je bent bang mensen teleur te stellen en hebt wel eens het gevoel dat je eigenlijk alleen maar voor anderen leeft. Je vraagt je af: waar ben ik zelf?
 • Je wilt hulp bij het leren omgaan met lastige gevoelens zoals boosheid, schuldgevoel en jaloezie.
 • Je hebt (veel) last van angst en een onbehaaglijk gevoel. Je bent mogelijk hyperalert, hebt nachtmerries en schrikt snel. Soms merk je dat je liever niet aan de duivel, de hel en schuld denkt, omdat je daar (zeer) angstig door kunt worden. Je bent bang voor de dood.
 • Je wilt begrip voor je angst dat wéér iemand anders je zal vertellen hoe jij ‘moet’ leven. Je wilt leren hoe jij je éigen stem en inzichten bestaansrecht kunt geven.
 • Je wilt een authentiek en integer leven leiden dat past bij jouw beleving en niet langer gebaseerd op wat je nou eenmaal ooit werd aangeleerd. Je wilt steun om kleur te bekennen en de stap uit de kerk te maken of op zoek te gaan naar een gemeente of vorm die meer bij jou past.
 • Je voelt je onderdrukt, miskend, veroordeeld en misschien zelfs getraumatiseerd door je religieuze achtergrond en wilt eens een goed gesprek met een deskundige op het gebied van Religieus Trauma Syndroom.
 • Misschien ben je zelf gelovig en heb je een kind dat niet meer naar de kerk gaat. Je merkt dat het contact tussen jullie steeds vaker voor irritaties en verwijten zorgt en wilt je kind niet kwijt. Je wilt een gesprek met iemand die rekening houdt met jouw geloof en je meer inzicht kan geven in de wereld van je kind.

 

Voel je vrij om contact op te nemen. In een kennismakingsgesprek kunnen we kijken of jij je prettig voelt bij mij(n manier van werken) en of ik denk dat ik iets voor jou kan betekenen of je misschien beter kan doorverwijzen. Een kennismakingsgesprek is gratis en vrijblijvend. Het is vooral wenselijk wanneer je echt een coachingstraject in wilt gaan. Voor een enkele mail of een enkel telefoongesprek is het niet nodig.

Voel je vrij contact op te nemen!

 

 

Mijn coaching en training is ook geschikt voor mensen die zich geïndoctrineerd en onderdrukt hebben gevoeld in hun jeugd en/of in een relatie.

Dit kan binnen een godsdienstige gemeenschap gebeurd zijn, maar dat hoeft niet. Het hebben van een narcistische ouder/partner, emotioneel niet beschikbare of zeer dominante ouder/partner kan dezelfde gevolgen hebben.

 

Gevolgen van indoctrinatie en onderdrukking

 • Een negatief zelfbeeld, minderwaardigheidsgevoelens en geen goed besef van de eigen identiteit. (“Ik weet niet wie ik ben en wat ik wil.”)
 • Een onderdanige levenshouding, geen ‘nee’ kunnen zeggen, het gevoel hebben dat de ander altijd vóór gaat en het voor het zeggen heeft. (“Ik doe er niet toe.”)
 • Een diep basisgevoel van schaamte en schuld. (“Ik ben iedereen tot last.”)
 • Gevoelens van moedeloosheid, hulpeloosheid en fatalisme. (“Ik weet het niet meer, alles mislukt.”)
 • Verschijnselen van stress en burn-out, vaak als gevolg van zeer sterk ontwikkelde innerlijke critici, perfectionisme en faalangst. (“Ik ben doodmoe van het proberen.”)
 • Depressie en zelfdestructie. (“Ik verpest alles. Ik haat mezelf.”)
 • Zich ‘ongeschikt’ voelen, niet opgewassen zijn tegen het leven, overgevoelig zijn. (“Ik huil heel veel, vaak weet ik niet eens waarom.”)
 • Niet goed kunnen omgaan met de eigen emoties. Deze wegslikken of weglachen. Boosheid en/of  verdriet niet goed kunnen/durven uiten. (“Boos zijn is onbeleefd en ongemakkelijk.”) Of juist de eigen woede niet goed kunnen doseren en daarin doorslaan. (“Als iemand zich dominant opstelt, kan ik hem wel aanvliegen.”) 
 • Niet goed kunnen omgaan met de emoties van anderen. Snel angstig zijn voor boze mensen, (inwendig) in paniek raken wanneer iemand emoties uit. (“Ja rustig maar, ik doe het al.”)
 • Het gevoel te hebben dat je tussen twee culturen leeft, gespleten loyaliteit. (“Ik begrijp het best dat m’n ouders niet trots op mij zijn.”)
 • Ongezonde relaties aangaan. Bijvoorbeeld met iemand met een narcistische persoonlijkheid. (“Als hij/zij maar gelukkig is.”)
 • Een lijf vol spanning kan bovendien spanningsklachten, chronische stress en – ziektes tot gevolg hebben, wat weer nieuwe moeilijkheden kan veroorzaken. Kans op negatieve spiraal van uitkeringssituatie, schulden, steeds minder vitaliteit en verschraling sociale contacten.

Voor mensen met bovenstaande klachten heb ik bruikbare methoden die een ondersteunende en helende werking kunnen hebben en die ik inzet samen met mijn ervaringsdeskundigheid en intuïtie.

Wil jij jezelf terugvinden, of misschien zelfs voor het eerst ontdekken, na narcistische, religieuze of psychische onderdrukking en/of mishandeling? Ik bied je graag mijn steun en inzichten bij deze complexe processen. Ik kijk en denk met je mee tijdens het ontrafelen wat van jou is en wat van de ander. Ik wil je aanmoedigen om, misschien wel voor het eerst, op eigen ‘benen’ te gaan staan en je rustig en krachtig te voelen.

Kijk in het hoofdmenu bij ‘coaching’ voor de opties die er zijn.