Deskundigheid en vaardigheden

 

Coaching is een vak. Het is niet hetzelfde als ‘geld vragen voor gesprekken die van nature al een hoog coachend gehalte bezitten’. Coaching is méér dan het bezitten van goede communicatieve vaardigheden.

Omdat ik het coach-vak zeer serieus neem, heb ik mij pas als coach laten registreren nadat ik diverse studies en opleidingen heb gevolgd en voldoende positieve feedback heb ontvangen betreffende mijn deskundigheid.

Dus: steun en begeleiding niet alleen op basis van ervaring, maar ook op basis van professionaliteit.

Ik gebruik methoden en inzichten uit het contextueel pastoraat, EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), mindfulness, exposure, NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) , innerlijk kind werk, psychotherapie, verbindend communiceren, focusing, presentie, lichaamswerk en natuursymboliek, in combinatie met praktische wijsheid en inzichten, waarbij niks van het aangebodene ‘heilig’ is.

Als je wilt weten welke opleidingen ik precies heb gedaan en welke diploma’s en certificaten ik heb behaald, stuur me dan gerust even een berichtje.

Wat ik zelf belangrijker vind, zijn mijn, al dan niet middels studie, verworven vaardigheden en karaktereigenschappen.

Vaardigheden en karaktereigenschappen

 • Ik bied jou in de eerste plaats mijn levenservaring. Op de pagina ‘Inge Bosscha’ vertel ik hier meer over. Daarnaast schrijf ik zeer openhartige blogs en artikelen op www.dogmavrij.nl  Ik ken veel krochten van mijn geest en heb deze uitgebreid bestudeerd. Dat maakt mij vrij om echt te luisteren naar jouw verhaal.
 • Ik ben eerlijk, transparant en toegankelijk. Ik vind niks gek en heb gevoel voor humor. Ik krijg dan ook vaak te horen dat mensen graag hun hart bij me luchten.
 • Ik heb ruim tien jaar (wetenschappelijk en niet-wetenschappelijk) gestudeerd en weet dit geleerde in de praktijk toe te passen. Ik zie coaching als een vak en neem dit werk zeer serieus.
 • Ik werk intuïtief en analytisch.
 • Allerlei ingewikkelde theorieën kan ik helder en duidelijk uitleggen met behulp van praktische voorbeelden.
 • Ik hang geen bepaalde ‘leer’ aan, maar laat mij uit diverse hoeken inspireren.
 • Ik ben ‘behoefte’-gericht en heb snel in de gaten wat iemand wil of nodig heeft.
 • Ik schep geen valse hoop en ben duidelijk over realiteit en beleving. Ik ben wars van ‘zweverigheid’, maar geloof zeker wel in een placebo-effect. Ik doe niet overal aan mee, maar keur ook niet snel iets af.
 • Ik heb een gewetensvolle, vrije geest. Ik heb bijvoorbeeld geen contracten met ziektekostenverzekeraars. Pluspunt daarvan is dat ik niks te maken heb met hun voorwaarden en bijvoorbeeld niet verplicht ben om eerst een diagnose te stellen. (Mij zegt een eventueel bestaande diagnose overigens niets over jou, maar over het ‘hokje’ waar de beoordelaar jou op moment van diagnosestelling het best in vond passen.)
 • Ik oordeel niet en luister om te begrijpen.
 • Ik werk integer en houd mij aan de geheimhoudingsplicht, behalve wanneer ik daarmee jou, mij of anderen in levensgevaar breng.

Overigens laat ik mij ook graag coachen en speelt zelfreflectie een grote rol in mijn leven. Ook betreffende mijn rol als trainer en coach.

 

Specialiteit

Mijn levenservaring, het reflecteren daarop en het bestuderen van verhalen van mensen met soortgelijke ervaringen heeft mij een bepaalde specialisatie gegeven.

Mijn specialiteit: Het in kaart brengen van de persoonlijke gevolgen van een orthodox godsdienstige opvoeding en begeleiding bij het loslaten van aangeleerde religieuze dogma’s en belemmerende overtuigingen.

Over de mogelijke schadelijke gevolgen van een orthodox godsdienstige opvoeding, het Religieus Trauma Syndroom, kan je hier >KLIK< meer lezen.

Concreet:

 • Ik weet hoe het is om op te groeien met een zogenaamd ‘extern gezag’, waardoor je niet zélf de ‘regie’ over je leven hebt leren nemen. Ik weet hoe het is wanneer je nooit leerde naar je gevoelens te luisteren en je eigen mening te vormen. En hoe bizar moeilijk het kan zijn om dit alsnog te leren.
 • Ik ken de diepe angst die je kunt hebben voor God, de duivel, dwaalleraars, zonde, de hel en afwijzing en hoe ingrijpend en verlammend het is wanneer je je voortdurend ‘bekeken’ en ‘veroordeeld’ voelt.
 • Ik ken de pijn van ‘miskenning’ wanneer jouw zelfgekozen weg volgens de groep waar je ooit bij hoorde een ‘verkeerde’ weg is. Terwijl jij, net als zij, niets anders wilt doen dan wat je denkt dat goed is. Velen vertelde mij dat ze zich onderdrukt, miskend en verstoten voelden door hun bloedeigen familie. Graag steun en begeleid ik jou wanneer jij hiermee te maken hebt.
 • Ik weet hoe het is wanneer je een achterstand ervaart tot ‘normale mensen’. En wanneer je op de gekste momenten aanloopt tegen aangeleerde belemmerende overtuigingen.
ebook cover transparant 600x568
KLIK VOOR GRATIS DOWNLOAD!

Mijn deskundigheid zit hem in het feit dat ik jou inzicht kan verschaffen over de werking van belemmerende overtuigingen. Ik help je deze aan te pakken op een dieper niveau dan alleen uiterlijke gedragsverandering.

Ik help jou belemmerende overtuigingen te verkennen, te begrijpen en te ontkrachten. Zodat ze voorgoed hun macht verliezen over jouw leven. 

Ik zal jou nooit vertellen wat je wel of niet moet geloven. Ik ben heel sterk voor vrijheid om zélf te bepalen wat je wel of niet gelooft. Ik zal jou benaderen met respect voor je overtuigingen, ook (juist!) wanneer deze momenteel wankel zijn.

 

Werkzaamheden

Ik werk als trainer, coach en inspirator.

Naast coachende bezigheden ontwerp en verzorg ik ook trainingen en vind ik het leuk om met kleine groepen te werken. Ook inspireer ik graag als spreker en schrijver.

Wil je me ergens voor vragen wat hier niet bij staat? Vraag het gerust. Ik sta open voor alles dat me enthousiast maakt. Ik zie ernaar uit je te ontmoeten.