Inge Bosscha

recensies

Ik word zo blij van dit soort reacties! Juist omdat ze me laten zien wat ik belangrijk vind: dat jij je welkom voelt.

Ik weet dat dit niet voor iedereen een vanzelfsprekend gevoel is. Voor mij was het dat (ook) niet.

Ik werd in 1977 geboren in een zeer gesloten, orthodox gereformeerde omgeving. En begrijp me niet verkeerd: mijn komst was zeer welkom, mijn ouders hebben mij met al hun liefde verwacht en opgevoed. Ik bedoel niet dat ik niet gewenst of niet geliefd was.

Maar er was een plan voor mijn leven. Een plan van God. Ik was niet welkom om daar vanaf te wijken. Ik werd geacht mij te voegen naar een verhaal dat vastlag.

Dat verhaal leerde mij dat alles om de ander draaide. Die ‘ander’ was in mijn geval God, de dominee, mijn ouders, mijn leraren.. iedereen behalve ik. Ik leerde dat ik mijn gevoelens moest negeren en stemde al heel jong af op de gevoelens, wensen en behoeften van de ander.

Het resultaat was dat ik als jong volwassene totaal niet in contact stond met mezelf en mijn grenzen niet kende, laat staan kon aangeven en beschermen. Het gevolg was dat ik zowel persoonlijk als in mijn relaties me diep ongelukkig voelde en in serieuze problemen terecht kwam, die me zelfs in een vrouwenopvanghuis deden belanden.

Met andere woorden: ik voelde me ontzettend klem zitten en had geen flauw idee dat ik hier zelf iets aan kon doen.

Inmiddels weet ik dit wel. Ruim 10 jaar van mijn leven ben ik zeer intensief aan het ‘herprogrammeren’ geweest. Ik deed dit met behulp van verschillende therapeuten, therapieën, opleidingen, studie- en zelfhulpboeken.

Alles wat ik ooit leerde labelen als ‘normaal’ bleek in een ander licht helemaal niet meer zo ‘normaal’. Sommige dingen bleken zelfs uitermate schadelijk te zijn (geweest). 

Worstelend met mijn loyaliteit- en schuldgevoelens, ontdekte ik nieuwe manieren van denken. Het ging langzaam en kostte me zelfs zoveel energie dat ik jarenlang volledig arbeidsongeschikt was.

Inge DJVVJVVandaag pluk ik de vruchten van deze periode. Doordat ik zo intensief en diepgaand herprogrammeerde, ging het niet alleen langzaam, maar ook hoogbewust. Ik ken de stapjes die nodig waren, hoe klein, bizar en onbetekenend ze achteraf misschien ook lijken. Ik ken de angsten en het gevoel dat je iets ‘stouts’ doet wanneer je voor jezelf leert zorgen en opkomen. Ik ken de aanklacht: ‘Wie denk je wel dat je bent!?’

En ik leerde ermee omgaan. Met veel ‘aanklachten’ van mijn innerlijke critici heb ik volledig kunnen afrekenen. Niet met alles. Ik blijf altijd lerende en onderweg. Maar ik voel nu wel dat ik zélf de regie heb, óók over die kritische stemmetjes in mijn hoofd. Ook al zijn ze niet allemaal verdwenen, ze hebben wel grotendeels hun macht verloren.

Daardoor voel ik me vrij, sterk en stabiel. Ik kan ‘nee’ zeggen en merk dat dit zelfs gewaardeerd wordt. Mijn ‘ja’ heeft veel meer waarde gekregen.

Er zijn nog heel veel dingen die ik spannend vind, maar ik heb geleerd om dit van mezelf te accepteren en de dingen in mijn tempo en op mijn manier te doen. Ik heb geleerd van mezelf te houden, niet om wie of wat ik allemaal nog zou kunnen worden, maar om wie ik op dit moment ben.

Van alle therapieën die ik volgde en uit alle studieboeken die ik las, heb ik het beste van het beste gecombineerd, zodat ik jou daarmee kan inspireren op je eigen weg. 

Mijn kennis, vaardigheden, inzichten en aanwezigheid zet ik graag in ten behoeve van jouw unieke reis door het leven. Niet omdat ik de antwoorden heb op jouw vragen, maar omdat ik ruimte wil geven aan jouw vragen en jou wil aanmoedigen het antwoord in jezelf te vinden.

Ik zie jou niet als ‘gebroken’ en mezelf als ‘heel’. Ik zie ons beiden als ‘gebroken’ én ‘heel’. In respect en gelijkwaardigheid kan ik, wanneer jij dat wilt, tijdelijk de rol aannemen van begeleider in dienst van jouw proces. Respectvolle nabijheid is voor mij daarin een kernwaarde. Niet formeel en afstandelijk, maar warm, compassievol en dienstbaar. Als medemens, in dezelfde kwetsbaarheid.

En ik ken mezelf goed genoeg om niks ‘raar’ te vinden. 😉

Je bent van harte welkom!

 

met liefde Inge